Queen’s Bath Houses

Princeville, Kauai, Hawaii

The designs for these houses will sit lightly on the steep jungle site by sitting lightly on the land by utilizing helical piers and post-and-beam framing to minimize the impact upon the existing lush vegetation. They incorporate deep roof overhangs that not only protect from sun and moisture, but also slope with the land to avoid obstructing views from other houses.  Leveraging the mild climate, using a one room wide approach and stepping with topography facilitates passive airflow and presents every room with a direct connection with the outdoors.  Intended to maximize the individual’s experience with nature and offering privately accessed pathways to the famous Queen’s Bath lava tube tide pool, these houses will be lost amidst a canopy of trees, effectively shielding inhabitants from other activity and seamlessly connecting them with the environment.